Rahan säästäminen - Vinkkejä senttien säästöistä euroihin

Syksy saapuu jälleen ja edessä jälleen pitkä talvi. Monet opiskelijat kuin myös muutkin pohtivat kuinka onnistuu rahan säästäminen. Tiedän tai ainakin tuntuu, että monet opiskelijat eksyy tähän blogiin etsiessä kuin saada helpolla rahaa opiskelija arkeen. Joten nyt ihan ilmaisia vinkkejä kuinka voi säästää ja missä.

Näitä myös itse hyödynnän. Onko jäänyt säästöön, on eriasia. Esim. säästöpossu on pöydällä, johon kolikot työnnän housujen ja takkien taskuista, kun ne pesuun menee. No kymmeniä euroja vuodessa sinne kertyy. Meillä ne rahat käytetään lomamatkoilla heräteostoksiin.

Kaikki jotka jossain asuvat, niin yleensä käyttää sähköä ja maksaa siitä.  Säästö voi olla senttejä, mutta voi se olla eurojakin kuukaudessa ja vuodessa jo ehkä kymmeniä.

Muutamia asioita, joita sähkön suhteen voi miettiä omalla kohdalla

- Valojen käyttö, tarviiko aina olla kaikki valot päällä joka paikassa.
- Ruuan valmistus, tekee kerralla isomman määrän, samoin keittää kahvia termariin.
- Pyykkien ja astioiden pesu suhteellisen täysillä koneilla 
- Laitteiden kuten stereoiden ja tv:n pitäminen valmiustilassa, ainakin silloin pois kuin pidemmän aikaa pois kotoa.
- Kännykän käyttö, voinko vaikka lukea väliin ja säästän akkua, kirjastot ilmaisia.

Ja monta muuta asiaa voi miettiä, joissa käyttää sähköä, esim. jättääkö yhden saunaillan pois, jos sähkösauna jne. Muista myös kilpailuttaa sähkö! Muutama vuosi kun aloitimme seuraamaan tarkemmin sähkönkulutusta, laskut pieneni huomattavasti. Nyt ehkä ei säästetä ja sähkölaskut pysyy samansuuruisina.



Suurimman säästön saa miettimällä mitä milloinkin ostaa, oli kyse ruuasta, vaatteista, taloustavaroista, huonekaluista jne. Ostamalla kerralla ruokaa pidemmäksi ajaksi, ei tarvi joka päivä kaupassa käydä, joten jää heräteostokset väliin. Joskus katsoimme joka kauppareissun jälkeen kuitin ja katsoimme mitkä oli ns. heräteostoksia, no niistä kertyi kuukaudessa aika iso summa. Ehkä kauppalistan tekeminen ja sen noudattaminen tuo säästöä ruokaostoksissa.

Aina ei ole myöskään pakko ostaa uusia, vaatteita, huonekaluja, lastentarvikkeita jne. voi ostaa kirppareilta ja muista vastaavista, myös netistä kuten nyt vaikka Torilta! Väliin näistä tekee todellisia löytöjä, toki jos säästää meinaa niin vain tarpeeseen näistäkin ostaa. 

Ulkona syömiset ja juomiset ovat myös usein ylimääräinen kuluerä. Tämäkin on valinta, sillä pitää välillä myös nauttia elämästä, mutta säästökohde tämäkin osalle.


Lainoissa voi myös säästää, kilpailuttamalla tai yhdistämällä ne. Jos on osamaksuja, niin hakee yhden lainan pankista, jossa pienempi korko.

Rahan säästäminen vaatii vain oman motivaation, kaikesta mihin rahaa kuluttaa voi säästää. Joka kerta ostaessa jotain voi miettiä tarvinko vai en. Pitääkö kaikki ostaa itselle vai voiko niitä vuokrata ostaa kimpassa jne.

On hyvä olla pahanpäivän varalle säästöjä, mutta me säästämme rahaa, jotka saamme käyttää lomalla ihan miten huvittaa, ns. ylimääräinen lomaraha. Perheissä säästäminen vaatii yhdessä rahan seuraamista, opiskelijalla joskus jostain luopumista jne. 

Yritän nyt syksyn ajan säästää kaikessa ja ehkä niistä kirjoitan jos onnistun jossain asiassa. Nyt on jo kiire tekemään töitä, jotta saan rahaa jota säästää!