Korona avustukset - helppoa rahaa yrityksille?

Business Finland jakaa korona avustuksia yrityksille, jota osa pitää helppona rahana näille. No hakemukset käsitellään ja arvioidaan kehitysidea johon avustusta haetaan. Siis sitä ei anneta yrittäjien omaan lompakkoon, vaan sillä on saatava jotain uutta aikaiseksi.

Eriasia onkin sitten miten eri hankkeita arvioidaan ja mihin avustusta annetaan. Jos sen käyttää oikein, niin ei siinä mitään ja eiköhän hankkeita seurata että jos väärin käyttää, voi takaisinkin joutua maksamaan.

Kuitenkin eräiden yritysten saama raha itseäkin ihmetyttää, varsinkin jos kyseessä suhteellisen pieni yritys, työllistäen muutaman ihmisen. Sanotaanko että nettikaupan perustaminen ei maksa 100000 tai ainakin tällöin tekijät nauraa pankkiin mennessä. No lopullinen arvio hankkeista ja niiden järkevyydestä nähdään myöhemmin, mutta mielenkiinnolla seuraan eräiden yritysten uusia toimintatapoja.

Helppoa rahaa on jaossa, jos osaa hakea ja perustella. No itse en sellaista ole hakemassa, reilu puolivuotta sitten haettiin normaalisti rahoitusta, joka siis lainaa ja nostettiin se. Tässä tilanteessa samalla liiketoimintasuunnitelmalla olisi voitu hakea 5 kertainen summa avustuksena ja luulen että mahdollisuus sen saamiseen olisi ollut. Ainakin julkisuudessa olleista avustusten hakijoista, osa projekteista ei kuulosta sen isommilta.

En siis ole katkera niille yrittäjille, jotka avustusta saa, mutta ehkä toivon viisautta ja ymmärtämystä hakemusten käsittelijöille, että ymmärretään eri hankkeiden kustannukset ja mitä oikeasti maksaa. No kiireessä tuntuu hutiloivan yx jos toinen, esim. huoltovarmuuskeskus, jolloin unohdetaan että tosiaan kuka tahansa voi luvata toimittaa mitä vaan. Tai että joo kyllä yhden nettisivuston tekemiseen tarvitaan 100000€, no minä voin tuolla rahalla sitä tehdä täys päiväisesti monta vuotta.

Pienen verkkokaupan voin normaalisti päivässä toteuttaa, toki tuo teoriassa, mutta viikoista puhutaan laajemmankin kokonaisuuden toteuttamisessa. Eli maksimissaan muutama tuhat euroa. Toivotaan kuitenkin, että avustuksilla mahdollisimman monta uutta työpaikkaa syntyy, jolloin rahat on käytetty järkevästi.